AK tuning

Az alábbi cikk első megjelenése a Kaliber magazin 2014-es évkönyvében volt.

Amerikanizált román 2.

A kaliber magazin 2010. őszi különszámában megjelent cikk folytatásaként én is leírom, hogy azonos "feladatot" (cugir kényelmi szintjének a növelését) hogyan oldottam meg.

Alap

Az alap a korábbi cikkekből már jól ismert cugir (román kalasnyikov), rövid ismétlésként emlékezzünk meg az ergonómiai jellemzőiről:

A legfontosabb, hogy vagy ázsiai nőkre, vagy afrikai gyermekkatonákra méretezhették a fegyvert, mivel átlagos európai felnőtt férfi számára nem csak a pisztolymarkolat, de a válltámasz is kényelmetlenül kicsi (persze úgy is megfogalmazhatnánk, hogy IV-es lövedékálló mellény viselése esetén sem túl nagy a válltámasz, de hol volt a 60-as években golyóálló mellény?, mert a román sorkatonákon biztos nem). A rövid válltámaszt azzal próbálták kompenzálni, hogy legalább a végére tett facsavarok feje kilóg a síkból.

A minőség első pillanatban jól látszik a fa alkatrészeken: mind a 3 teljesen más színárnyalatú.

A fegyvert elsütve ezek után igazán nem meglepő a reszelős sütés, és a nehézkes kibiztosítás.

Meglepő módon a fegyver el van látva infrabakkal.

Az elérendő célok

A fegyver vásárlásakor az volt a szándékom, hogy legyen egy autentikus kalasnyikovom, mivel eléggé el nem ítélhető módon ennek megvásárlásáig semmilyen kalasnyikov rendszerű fegyverem sem volt.

Ez a szándék az első kipróbálás után még stabilan tartotta magát, viszont akkor már kezdett megrendülni, amikor az IPSC puska OB-n láttam embereket egy egész versenyt végiglőni vele.

Ezen a versenyen az egyesületünkből volt, aki a teljesen gyári állapotú Cugirral indult.

Nem sokkal később felmerült bennem arra igény, hogy megpróbáljak pontosan lőni a Cugirommal (nem csak gyorsan :-)), és mivel az alapos célzásnál zavart, hogy túl közel van az irányzék a szememhez, ezért (hogy nyerjek 1-2 cm távolságot) a fegyvert a vállamhoz tettem, nem a vállgödörbe. Ezt követően egész pontosan meg tudtam mondani néhány napig, hogy hány lövést adtam le, mivel ennyi ideig tökéletesen látszott, hogy melyik lövésnél hol volt a válltámaszból kilógó csavar.

Ekkor megszületett a végleges döntés: nem lesz autentikus kalasnyikovom, hanem olyan lesz, ami kényelmes (na jó, azóta lett egy autentikus is). És ha már módosítva van, akkor legyen alaposan, vagyis:

Válltámasz

Az előző cikk írójától ekkor már tudtam, hogy milyet nem szabad venni. Mivel a saiga-n sem találtam semmi előnyét sem annak, hogy behajtható a válltámasz, így eleve olyat kerestem, ami fix. De a hossza változtatható legyen. Ugyan objektíven nézve nem túl nagy a hátrarúgása a kalasnyikovoknak, de ekkor még elég élénken élt az emlékemben a vállamon található kék-zöld foltok sokasága, így "energia-elnyelő" verziót választottam.

A FAB DEFENSE cég két fél válltámaszát akartam megvenni, az "SBT-K47FK Collapsible Butt Stock w/ Shock Absorber for AK 47 (polymer version)" tubust (lásd: 2. ábra jobb lent), és a "Revolutionary Recoil-reducing AR15 Butt stock with an Adjustable Cheeck Riser" szűk értelemben vett válltámaszt (lásd: 2. ábra jobb fent letolt arctámasszal, 3. ábra feltolt arctámasszal). Ezek ára nettó (tehát postaköltség, vám és ÁFA nélkül): 111.45+119.05=230.50 $.

Amikor kézbe vettem, akkor jött a meglepetés: az első rész nem fél, hanem teljes komplett válltámasz, ennek megfelelően így most van 1.5 válltámaszom (de végül is nem kér enni a létszámfeletti fél se).

A válltámasz kicserélése az alábbi lépésekből áll:

 • csavarjuk ki a mellékelt leírásnak megfelelően azt a két facsavart, ami az eredeti válltámaszt rögzíti
 • Próbáljuk meg kihúzni a válltámaszt a helyéből
 • Gondolkozzunk el azon, hogy mi tartja még
 • Állapítsuk meg: semmi
 • Keressünk olyan pontokat, ahol egy csavarhúzó hegye bele tud kapaszkodni a válltámaszba, miközben a csavarhúzó oldala felfekszik a fegyveren, az így keletkező nagyobb erőkarral toljuk ki a válltámaszt
 • Amikor nem találunk több ilyen pontot, akkor szedjük össze azokat a fadarabokat, amiket eddig letörtünk a válltámaszból, miközben annak zöme meg sem moccant
 • Keressünk egy nálunk erősebb embert, és kérjük meg, segítsen
 • Keressünk egy még erősebb embert
 • Miután nem találtunk, próbáljuk ki azt, hogy az egyikünk a kezébe fogja a fegyvert, miközben a másik nagykalapáccsal üti a tusát
 • Miután levettük a beledagadt fa tusát, szép kényelmesen rakjuk fel az új tusát, minden probléma nélkül A 3. fotón látható a válltámasz teljesen kihúzva, a 4. fotón pedig teljesen betolva.

  Az alábbi ábrán látható a művelet során keletkezett "melléktermék":

  Egy arctámasz is szükséges a piros-pont irányzékhoz, mivel ez sajnos eléggé megemeli az irányzóvonalat, így a szemünknek is jóval magasabban kell lennie, de szerencsére erre már a válltámasz kiválasztásakor gondoltam.

  Pisztolymarkolat

  Ez egyszerű és probléma mentes, "Hogue AK-47/AK-74 Rubber Grip with Finger Grooves" nettó $29.95.

  Ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon kényelmes a fogása, és az ára is mérsékelt (2. és 9. ábrán jól látszik).

  Hátsó szerelék

  A fegyveren gyárilag megtalálható szereléksín természetesen egy orosz szabványú infrabak, vagyis hasonló, mint amit az SZVD Dragunov puskán oly sokat szidnak, mivel fel-le szerelés után el szokott állítódni, és viszonylag könnyen lelazul. Ennek fő oka az, hogy a csavarok szorítása adja (adná) a szerelék hosszirányú stabilitását (és ez az irány a lényeg, hiszen a fegyver visszarúgásának megfogása ebben az irányban hat), ellentétben az amerikai picatinny sínekkel, ahol a szereléksínbe mart oldalirányú bevágáson felfekszik egy átmenő csavar oldala, vagyis ebben a legfontosabb irányban nem a (minden fel-le szereléskor változó) szorítóerő fogja vissza a szereléket.

  Alapból feltételeztem, hogy a fegyver elejére helyezhető szerelék pontatlan lesz (korábban próbáltam a CZ858 gázhenger felé rakni piros-pont irányzékot, de az erősen lötyögött, gyakorlatilag olyan lő távon belül volt csak pontos, ahová nem is kell irányzék), ezért a tok végére akartam venni egy szereléket.

  A régebben vásárolt "4th Gen AK Side Mount with Double Rails" szereléksínemet botor módon eladtam (a SAIGAval bujtatottan nem volt kompatibilis: látszólag teljesen jó volt, de az ezen a szereléken lévő irányzékhoz hozzávágta a kirepülő hüvelyeket, így szép lassan fogyásnak indult szerencsétlen piros-pontom). Mivel ez a sín tetszett, ezért megvettem ennek az eggyel régebbi verzióját (fogyasztói társadalomban élve azt persze nem éreztem meglepőnek, hogy a modernebb verzió gagyibb, mint a régebbi, mivel a régit 3 tisztességes csavar fogja nagyon stabilan, az újabbat pedig egyetlen "gyors" csavar fogja, jóval kevésbe szilárdan).

  Ez a sín ("3rd Gen AK Side Mount with Double Rails" $59.9) tulajdonképpen egy konverter: a tok oldalára rögzített orosz szabványú sínből csinál 2 darab amerikai szabványú sínt: egy függőlegest és egy, tok feletti vízszintest. A 9. ábra bal szélén látható ez is.

  A sín tetejére ideiglenesen felkerült egy MBUS (Magpull Back Up Sight), és középre egy piros-pont irányzék.

  Később rájöttem, hogy az első sín teljesen stabil és megbízható, ezért arra került át a piros-pont, az MBUS eleve csak ideiglenes megoldás volt, viszont arra kitűnő: egy IPSC verseny előtti utolsó edzésre indultam a "csupasz" puskával, amikor egyszer csak megérkeztek a kiegészítők, de a piros-pont irányzék nem volt kéznél. Így jobb híján belőttem a fegyvert az MBUS-szal, hazamentem, felraktam a piros-pont-ot, beállítottam, hogy oda mutasson, ahová az MBUS, és így elmentem versenyre, a nélkül, hogy kipróbáltam volna, hova visz a fegyver. Szerencsére bejött az elmélet, és pontos lett az eredmény.

  Tehát ideiglenesen lekerült a hátsó szerelék, de ez nem sokáig maradt így.

  Próbálkoztam azzal, hogy erre a hátsó szerelékre teszek egy távcsövet időnként. Persze ennek az a következménye, hogy viszonylag sűrűn kell fel-le szerelni az irányzékot. Ez egészen addig nem tűnt komoly problémának számomra, amíg az egyik alkalommal acél szerelékhez illő erővel húztam meg a csavarokat, majd szomorúan nézve a menet kiszakadt darabjait rádöbbentem, hogy ez bizony alumínium szerelék. És nem véletlenül terveztek bele 3 csavart, 2 kevés ahhoz, hogy rögzítse a fegyverre stabilan a szereléket.

  Utána a SAIGA-12K-hoz kapott szereléket használtam. Ez az orosz sínre ("infrabak") tehető 26 mm-es átmérőjű távcsőszerelék, és számomra megfejhetetlen rejtély, hogy milyen elgondolásból adták egy sörétes puska mellé, hiszen ez az a fegyverkategória, ami még irányzék nélkül is jobban használható, mint egy távcsővel.

  Végül vettem ismét 3. generációs sínt, és (óvatosan meghúzva a csavarjait) ez lett a tartós megoldás.

  Első szerelék

  UTG AK-47 / MAK-90 Quad Rail System, nettó $99.95. Ez nagyon jól bevált, stabilan tartja az irányzékot, és mint a neve is mutatja, 4-szeres szerelék, vagyis alul-felül-bal-jobb oldalra egyaránt tehetünk valami haszontalan dolgot, vagy a vele szállított gumi kézvédőt (alapból a sínek széle meglehetősen éles, rossz érzés annál fogva markolni a fegyvert), a 2. ábrán bal felül ez is szerepel.

  A felszerelése előtt le kellett csupaszítani a fegyvert a 6. ábrán látható módon.

  Irányzék jellege

  Az irányzék kiválasztása előtt mindenképpen el kell dönteni, hogy pontosan mire szeretnénk használni a fegyvert, hiszen ehhez kell igazítani azt, hogy milyen kategóriájú eszközzel szeretnénk célozni.

  A fegyver elsődleges felhasználási területe a hazai IPSC/IDPA/multigun versenyek. Ezeknek a szituációs jellegű versenyeknek ugyan más-más a szabályzata, de abban megegyeznek, hogy puska értelemben véve kis távolságra, kis pontossággal kell lőni, de nagyon gyorsan.

  Egy kis magyarázat az előző mondathoz: puska versenyeken néha lövünk 1000 yard (900 m) távolságra, és amikor 80-130 méter körüli távolságra lövünk, akkor gyakran "zárt irányzékú légpuska lőlapra" lövünk, aminek az a különös jellemzője, hogy a 10-es átmérője: 0.5 mm. Ez egyébként egy reális cél abban az értelemben, hogy elöl-hátul feltámasztott forgó-tolózáras puskával a hazai precíziós lövészek krémje el szokta találni a 10-est (természetesen az érintő találat is számít, vagyis akár 4 mm-rel is odébb lehet a 7.62 mm-es találat közepe a lőlap közepétől). Egyszer egy versenyen 1 cm átmérőjű kört kellett eltalálni 100 m-ről, de a tiszta találat volt az elvárás. Figyelembe véve azt, hogy 7.62 milliméter a lövedék átmérője, és 10 mm a cél, logikusan adódik, hogy tökéletes találat esetén 1.19 milliméter hely marad a találat és a cél széle között, vagyis legfeljebb ekkora mértékben térhet el a találatunk közepe az cél közepétől (ez már nem csak nekem okozott nehézséget).

  Tehát az előző bekezdésben leírtakhoz képest kell közelre, pontatlanul lőni egy IPSC puskaversenyen.

  A célok mérete rögzítve van az IPSC szabálykönyvben, ez alapján a legkisebb cél ("A4") alfa mezője 10 cm széles (de elvben ennek egy töredéke is lehet a cél), a szokásos cél ("ipsc target") esetében 15 cm széles az alfa (legértékesebb) mező, ezen célok teljes szélessége 21 illetve 45 cm, de persze nem azért lő rájuk az ember, hogy épp csak a szélét eltalálja, "csak az alfa találat találat".

  Hazai versenyeken jellemzően közel vannak a célok: a többségük 25 m-en belül, de néhány cél 25-150 m között (ennek fő oka az, hogy kevés nagy lőtér van az országban). A fentiek meghatározzák, hogy a fegyver elsődleges irányzékával szemben milyen elvárásaink legyenek (vagyis az a legfontosabb, hogy 25m-en belül a lehető leggyorsabban el lehessen vele találni egy 10-15 cm-es célt).

  Nézzük meg, milyen irányzéktípusok léteznek: