IFAK - egyéni elsősegélycsomag

Sokszor hasznos, ha van az embernél egy elsősegélycsomag. Persze csak akkor, ha használni is tudja. :-)

Az alábbiakban bemutatok 4 elsősegélycsomagot, egy nagyon kicsit, ennek egy picit bővített változatát, egy meglehetősen nagyot, és ennek egy átdolgozott változatát. Hátha tudok hasznos ötleteket adni az olvasóknak.

Mini

Szerintem egy jó minimális elsősegély csomag a következőket tartalmazza:

A tömege néhány deka, mérete pici (ajánlott a PEHA kötszer közepéről a vezető gurigát kivenni, ami felezi a méretét), az egész puha (pl. eleséskor nem okoz balesetet, illetve pakoláskor nem sérülékeny), és olcsó (kb. árak: 2+50+350+500 Ft, vagyis kb. egy ezres összesen, ha sikerül olcsón megvenni).

Mi mire való benne:

kesztyű

Önvédelem! védi az elsősegélynyújtó kezét a vértől és egyéb testnedvektől. Persze jobb, ha a legolcsóbb PE-nél jobb minőségő (ami biztosabban véd, erősebb, esetleg steril), de azok jóval drágábbak, és valamivel nehezebbek is. Pl. itt lehet venni (igaz, egyszerre 100-t).

mull lap

Egy viszonylag kis adag (pl. 100 db. 6x6 cm-es) steril kötszer, amit akár közvetlenül a sebbe, sebre tehetünk. Kis mérete ellenére egy viszonylag nagy és súlyos sebbe elég a 3/4 része, ha abból egy "bucit" képezünk, a maradék 1/4 résszel kívülről sterilen tudjuk fedni (természetesen ha csak ennyit teszünk, akkor ez még kiesne, és ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor nem sterilen fedjük, hiszen amint egy sebészeti műtőn kívül kibontjuk a kötszert, onnan kezdve már nem steril). Ezen kívül használhatjuk kisebb sérülések esetén is, pl. fizikailag megtakarítani a seb környékét (lesodorni a szennyeződéseket) egy kis részével. Persze még jobb a több mull lap, vagy mull lap és mull pólya, vagy mull lap és izraeli kötszer, de ezek drágábbak, nagyobbak, nehezebbek. Pl. itt lehet venni.

PEHA kötszer

Önmagához tapadó kötszer, ami azonban a sebhez, ruhához, bőrhöz nem tapad. Több méretben kapható, nekem a kedvencem a 8 cm széles (az már elég széles, ezért nagy terület kezelhető vele) 4 m hosszú (sokkal kisebb helyet foglal, mint a 20 m hosszú) méretű. Nagyon sokrétűen használható, pl: Mivel ez a kötszer nem steril, ezért nyugodtan kibonthatjuk, és kivehetjük a közepén lévő gurigát, hogy kisebb helyet foglaljon. Pl. itt lehet megvenni.

izofólia

Véd a kihüléstől, akár akkor, amikor tényleg hideg van, akár betegség esetén (amikor kevésbé képes a szervezet önmagát melegíteni), akár kivérzéses sokknál (amikor annyira gyenge lehet a szervezet teljesítménye, hogy akár 20 fok körül "megfagy" az ember, hiszen az egészséges embernek kb. 36 fok a belső hőmérséklete, és ha ez 20-28 fok közé csökken, az halált okozhat). Dagadt sérültek számára a 210x160 cm-es méret való, karcsúaknak a 120 cm széles is elég. Pl. itt lehet beszerezni.

Bővített mini

A továbbfejlesztett minimális elsősegély csomag a következőket tartalmazza:

Mint látható, többségében megegyezik a fent bemutatottal, de 2 apróság még belekerült, így is csak 105 gramm, kicsi, könnyű, puha maradt, és olcsó is: 1007 Ftból kijön.

Alkoholos törlőkendők

2 db egyszerű, 70%-os alkoholt tartalmazó kis méretű törlőkendő, az apró, hétköznapi horzsolások fertőtlenítésére. Pl. itt lehet beszerezni (100-t egyszerre).

Sebtapaszok

Ugyan nem életmentő eszköz, de ezek kellenek a leggyakrabban, van benne 2 db 6x2 cm-es gyorstapasz (pl. a "Penny" boltokban beszerezhető készletből), és 1 db kicsit komolyabb, 6x7 cm-es gyorstapasz (pl. itt beszerezhető).

Nagy

Megnevezésével ellentétben a mérete nem viselhetetlenül nagy. A külseje (és az alapja) az amerikai tengerészgyalogság egyéni elsősegélycsomagja (IFAK), amit a Légiós Militaryban vettem:

Természetesen a fent említettek is benne vannak, de ezen felül is még igen sok minden:

Félig kibontva:

Teljesen kibontva:

sebtapaszok

Ezek ugyan nem a klasszikus elsősegély eszközei (aminek célja: élve átadni a mentőnek azt a sérültet, aki elsősegély nélkül meghalt volna addigra), viszont a mindennapokban is nagyon gyakran szükség van ezekre az apró sérülések miatt. Normál gyógyszertári beszerzés.

fertőtlenítő

Lehetőleg betadin/braunol/Octenisept egyike, esetleg jó minőségű fertőtlenítő kendő, hogy a kisebb/közepes vérzéseknél megelőzzük a fertőzéseket (nagy volumenű artériás vérzésnél egyrészt idő se nagyon van a fertőtlenítésre, másrészt az ömlő/spriccelő vér lemossa a seb környékét). Normál gyógyszertári beszerzés.

ragtapasz

Kötszerek rögzítésére, improvizált PTX ellátáshoz (légmell esetén a sérülést fedni kötszer/mull lap zacskójának belső felével, és körbe vagy U alakban leragasztani, hogy ne menjen be rajta levegő). Ez az IFAK csomagból származik.

izraeli bandage

Viszonylag gyorsan megtanulható speciális kötszer, amivel nyomókötés nagyon gyorsan és hatékonyan készíthető, akár saját magára is fel tudja rakni az ember. Az eredeti csomagban lévő már nem volt steril, ezért lecseréltem. Nálunk elég drága, külföldről pedig a postaköltség magas, érdemes pár embernek közösen rendelni, pl. az israelfirstaid.comról. A legköltséghatékonyabb kiszerelést épp megszüntették: ez 4" (10 cm) vastagságú, civil piros papírdobozos, 10-es kiszerelésben. Általában elmondható, hogy a 10 cm-es (4") szélességűek a normál kötszerek, a 15 cm (6") a normálnál nagyobb, drágább kötszerek, persze ezek nagyobb sérülés (pl. széles vágás) esetén sokkal jobbak. Vannak extra nagyok: 15 cm az alap méret, de a gézpárna 30 cm (12"), ezek még drágábbak, és leginkább az amputációkhoz vannak. Zöldes az alapszin, a fehér kicsivel olcsób, miközben ugyanolyan jó. A zöld papírdobozos nem véletlenül jóval olcsóbb: erről lespórolták a szarvat, vagyis ez lényegesen kevesebbet ér. Néhány kötszeren dupla gézpárna van, ezeknél a másodikat bárhova csúsztathatjuk (szarv ezeknél is csak 1 db van).

Ez a kötszerfajta 5 fontos részből tevődik össze, miközben kicsi, kompakt, és önmagában is jól használható minden más segédeszköz nélkül:

A használata:

Beszerezhető itt, vagy itt.

CAT: katonai érszorító

Néhány 10 perc alatt megtanulható eszköz, amivel az életveszélyes végtagvérzések jól kezelhetőek, akár saját magára is fel tudja rakni az ember. Többször használható a méregdrága amerikai, az olcsó (1500 Ft alatti) kínai másolat vagy jó, vagy nem egyszeri használatra (többször semmiképp se használjuk).

Egy 80-as évekből származó elsősegélykönyvem, ami mivel elsősegélyoktatóknak is készült, rendesen leírja, hogy miért volt tilos akkoriban a szorítókötés:

Szerintem a fent leírtak mind igazak, vagyis valóban ezekre kell figyelni.

Plusz ezeken felül meg a levételhez nagyon kell érteni (mivel még akkor is, ha egyébként nem is kellett volna felrakni, trombózist, tüdőembóliát, stroke-ot, veseleállást okozhat a szakszerűtlen levétel), de azzal nincs nagy gond, mert egyszerűen nem kell levenni, majd a szakorvos, kórházban leveszi.

A fent leírtakra egyrészt fontos odafigyelni, fontos jól csinálni, vagyis érdemes azt a néhány 10 percet rászánni, és nem a youtube előtt megtanulni, hanem valaki olyantól, aki a valóságban megmutatja és kipróbáltatja, milyen felrakni. Másrészt könnyű figyelni ezekre, mert az eredeti és a másolat CATekre egyaránt igaz:

Viszont az improvizált eszközöknél valóban nagyon kell figyelni, vagyis a keskeny kötelek komoly mellékhatást okoznak (persze ha tényleg ezen múlik egy élet, akkor megéri ez a mellékhatás, ha azonban egy nyomókötéssel megoldható a helyzet, akkor sokkal jobb azt használni, és nem megbénítani a karját egy életre), a puszta kézzel meghúzott nadrágszíjjak pedig növelik és nem elállítják a vérzést. Ezen felül egy improvizált eszköz elkészítése hosszú idő, és egy combartériasérülés esetén akár 40 másodperc alatt elájulhat az ember, vagyis kb. ennyi idő van felrakni magunknak egy érszorítót.

Tehát megéri gyári CAT-t használni. Egy rövid, magyar nyelvő bemutató videó ezekről, amihez képest és annyit teszek máshogy, hogy nem a külső, hanem a belső bújtatón vezetem át a pántot, mivel így saját karra ugyanúgy fel lehet rakni, de combra feltételnél nem kell kivenni a külsőből és átfőzni a belső bújtatóba.

Ami még fontos, hogy mennyire kell meghúzni a CAT-t. A rövid válasz: nagyon. A pontosabb válasz: "elzárod, mint egy csapot". Vagyis amíg vérzik, addig tekerni kell. Ha kell, akkor két kézzel, minden erőt beleadva, egész addig, amíg mar nincs vérzés, mert "elzártad, mint egy csapot". Érdemes megnézni, hogy gyakorlás közben milyen színű a kéz:

Az is kérdés lehet, hogy mikor használjuk a CAT-et:

Az első generációs kínai CAT-ekkel az a tapasztalat, hogy az 1. használatra ugyanolyan jók, mint az eredetik, és élesben a CAT-ek egyszer használatos eszközök (vagyis úgyis elviszi a mentő, és a kórházból nem fogjak neked elpostázni a véráztatta eszközt).

Az újabb gyártmányok közül ilyet senki se vegyen, mert a műanyag alkatrészei széttörnek, pl. combra feltéve egyszer sem használható! Ez viszont teljesen jó, amit ennyi pénzért elvárhatunk, azt hozta a tesztelésen, vagyis gyakorlás közben rendesen megszorítva 2-szer felrakást bírta mind a 4 db, amit teszteltünk.

Gyakorolni életszerően érdemes, vagyis izomból megtépni a tekerőt, aminek hatására a CAT alkatrészei torzulnak, deformálódnak.

Az eredeti amerikaiak jellemzően 10-20 használat után széttörnek. A kínaiak jellemzően 1-10 használat után széttörnek. Vagyis hatalmas nagy különbség lehet az élettartamban, és a hivatalos ajánlás _ellenére_ én hordtam magammal olyan amerikait, ami 2-5 alkalommal használva volt gyakorlásra, de nem mernék olyan kínait hordani, ami már használva volt gyakorlásra.

Jóval olcsóbb venni 2 kínait, az egyiket gyakorlónak használni, a másikat hordani élesben (ami egyébként az ajánlott), mint venni 1 eredetit, és a hivatalos ajánlás ellenére párszor gyakorolni vele és közben azt hordani. Viszont kérdés, hogy hanyadik szériánál találunk olyat, ami nem az első használatnál törik szét.

Az otthoni gyakorlást is ésszel csináljatok, tehát csak olyanon, akinek nem volt meg trombózisa/embóliája, és csak pár másodpercig legyen rajta megszorítva, utána egyből szedjétek le.

Hemostatikus kötszer

A véralvadást elősegítő anyagú kötszer (jobb a méregdrága Celox, de a töredékébe kerülő Kerlix is elfogadható, a 60-as években divatos forró kötszerek inkább kerülendőek), főleg nagy sebek belsejébe tömve szokás használni.

Celox/Quickclot/Woundclot

Mire való: gyorsítja a véralvadást (ez is közvetlenül az életet védi, különösen akkor, amikor nem tudunk se nyomó, se szorítókötést alkalmazni, pl. a nyakon lévő jelentős vérzésnél).

A klasszikus (nem ebben az évezredben készült) Quickclot-ok égettek, mára azonban teljesen más hatóanyaggal készülnek. A Celox sem éget.

A felirata szerint "kisebb háztartási sérülésekre" való a 2 grammos kiszerelés; én ilyet nem vettem, mert engem nem győzött meg a hasznosságáról (vagyis szerintem ahova elég 2 gramm, oda egyáltalán nem fontos). A gyártó szerint a seb belsejébe juttatva 6 gramm, a seb felszínére juttatva 15 gramm szükséges egy életveszélyes sérülés ellátásához.

A por alakú kiszerelés számomra nem látszik praktikusnak, mert szerintem annak jelentős részét a vérzés kimossa a sebből. Szerintem általános célra a géz alapúak a jobbak, vagyis azok, amiket bele lehet tenni a sebbe (ha valaki többet tart magánál, akkor logikusnak latom, hogy 1 géz és 1 applikátor legyen nála, de számomra túl drága volt a kettő együtt). Ezek alapján én az 1.5 m-es gézt választottam (a képen a bal oldalon).

A Celox speciális anyagot tartalmaz, aminek hatására a természetes véralvadás folyamatától függetlenül a folyékony vér zselés állagú lesz, és ez a zselé beleragad a kötszerbe (persze ez a zselé alatt utána a normál véralvadás is beindul, de a vérzés már ez előtt eláll). Ez az anyag drága. Pl. itt lehet beszerezni.

Woundclot

A woundclot az egyetlen hemostatikus kötszer, ami 3 perc erős nyomás nélkül is kifejti a hatását.

Kerlix

Más elvek alapján működik a Kerlix: ugyan nincs benne olyan anyag, ami serkenti a véralvadást, de ez "csak" annyit jelent, hogy jó körülmények között 2-3 perc helyett 5 perc alatt alvad meg a vér, ennyi ideig kell fenntartani a nyomást a seben. Cserébe sokkal olcsóbb a fentieknél, a fenti kép jobb oldalán van. Most épp nem kaptam Kerlixet, ezért egy hasonlót rendeltem, ami igen olcsó, de több mint 10 000 Ft-ot vontak le szállításért, szóval ebből csak nagyon sokat érdemes venni.

A Kerlix egyik felhasználása az, hogy belerakni a sebbe. De e mellett lehet hagyományos gézként is használni, vagyis a seb felületére tenni. Esetleg másodlagos kötszerként az alsó gézt fedni, fixálni. Elvileg a Celox-ot is, csak azt sajnálja az ember. :-) Pl. itt lehet megvenni.

Igazából túl drága a Celox ahhoz, hogy tesztre elhasználjam, ezert nem tudom megmondani, hogy mekkora a különbség a két kötszer között átlagos körülmények között. A leírások alapján néhány speciális esetben nagy a Celox előnye: pl. nagy hidegben (amikor a sérült vére jóval 36 fok alatt van) és véralvadásgátló szerek használata eseten. A tervek szerint ez a közeljövőben megváltozik (nem olcsóbb lesz, hanem a kiváncsiságom nőtt meg :-)) a teszt után persze majd megírom az eredményeket.

nazo tubus

Ha nem lehet stabil oldalfekvésbe helyezni az ájult beteget, akkor ezzel is biztosítható a szabad légút (vagyis hogy ne fulladjon meg a saját nyelvétől). Aki nem ájult még el, annak nehogy betömjük az orrába. A fotó készítésekor ez is az IFAKból volt, már láthatóan nem steril, azóta lecserélve egy sterilre.

Részletesebben:Mire való: légútbiztosítás (ami közvetlenül az életet védi, mert ha pár percen keresztül hátra van csúszva a nyelv, akkor megfullad a sérült). Vagyis hasonló a célja, mint a stabil oldalfektetésnek, de gerinc/nyak sérültet, törött medencéjű embert nem szabad forgatni, vagyis ezekben az esetekben csak így tudjuk biztosítani a légzést (szabadon hagyva a kezünket).

Nincs általános méret, az orrtól a fülig tartó méret a jó, vagyis célszerű egy hosszút hordani, és csak annyira bedugni, amennyit kell. Ami még fontosabb: a sérült kisújjánál nagyobb átmérőjűt ne használjunk. Mérés:

Eszméleténél levő emberre nem szokás használni. Ájultnak is lehetőleg síkosítva szokás bedugni.

chest seal

Gyári, szelepes "kötszer" feszülő légmell ellátásához (méregdrága, de gyorsabban felhelyezhető, és biztosabban használható, mint az ingyen improvizált változat). RUSCH márkájú. Előnye, hogy nagy felületet fed, a konkerenciájához képest kevésbé drága, és egyből csomagolnak mellé egy kis törlőkendőt, hátránya, hogy véres felületre kicsit gyengébben tapad mint némely hasonló termék.

szőlőcukor

Pár szem, leesett vércukrú (de még nem ájult) sérültnél a diabéteszes kóma megelőzéséhez (3 szem 2 cm átmérőjű cukor 3 percen belül már érezhetően javít az állapoton, 7 percen belül teljesen rendbe hozza a beteget, de arra figyeljünk, hogy kb. egy óra alatt teljesen elmúlik a hatás, vagyis negyed-fél órával a cukor bevétele után egyen valami lassabban felszívódót (pl. egy kifli) a beteg). Szívbetegeknél szintén kicsit javíthat az állapoton a pár szem cukor. Arra figyeljünk, hogy ne fulladjon meg a beteg a szőlőcukortól, ennek egy jó tesztje az, hogy a kezébe adjuk, hogy ő tegye be a szájába: ha egy ilyen összetett mozdulatot meg tud tenni, akkor rágni és nyelni is tud. Elvileg a szőlőcukor egy konkrét anyag, mindegynek kellene lennie, hogy hol veszi az ember, gyakorlatban találtam olyan "bió szőlőcukrot", amire apró betükkel ráírták, hogy 24%-ban tartalmaz szőlőcukrot! itt 99% tisztaságut adnak.

CPR maszk

A biztonságos lélegeztetéshez filléres kínai termék.

2. pár kesztyű

Az elsősegélynyújtó védelmére, ha elszakadna az első kesztyű. Az IFAKben eleve 2 pár volt, de folyamatban van egy erősített kesztyűre csere.

water jel/burn jel

Égési sérülésre, ha nincs kéznél 20 percen át folyó víz (a 4 grammos kiszerelés tökéletes egy pl. 9x19 milliméteres égés kezeléséhez, nagy égéshez sajnos már kicsi, vagyis ez sem az élet védelmére való).

Módosított nagy

Ez sem nagyon nagy, csupán 616 gramm, és jól elfér egy 1.2 literes zsákban. A korábbinál jobban figyeltem a kölcséghatákonyságra, 8656 Ft-ból kijött a tartalma (ez úgy értendő, hogy pl 3200 Ft-ért vettem egy liter Braunul fertőtlenítőszert, azt kimértem az otthon lévő 10 ml-es üvegekbe (miután alaposan kimostam ezeket), nyomtattam nekik cimkét, majd az egész eredményét természetesen 32 Ft-nak vettem). És sajnos indokolt a múlt idő, mert a 2018-as árak már csak az emlékeinkben élnek. :-(

Nézzük meg, hogy miről nem volt még eddig szó:

Érfogó

Sajnos nehéz gyakorolni a használatát, de meglepően olcsón lehet venni egyzer használatos steril érfogót, amivel egy kis szerencsével (és gyakorlattal) szinte bármilyen nagy vérzést el lehet gyorsan állítani, ha hozzáférünk közvetlenül a sérült érhez. Pl. itt lehet beszerezni.

Sin

Törések esetén fontos, hogy ne próbáljuk meg helyre tenni a sérült végtagot, hanem (ha a mentő várható érkezéséig érdemes) a talált helyzetben rögzítsük azt, ezzel egyrészt védve attól, hogy egy rossz mozdulat következtében az éles csontvégek átvágjanak egy eret vagy ideget és ezzel sokkal rosszabb állapotba kerüljön a beteg, másrészt a fájdalmat is csillapítjuk ezzel.

Tehát sin alatt ne egy vasúti sinre gondojunk, hanem egy a kívánt alakúra igazítható puha felületű alumínium tekercsre (a képen kék). Ez a konkrét típus jónak tűnik.

3szög kendő

Ugyan nem "modern taktikai" eszközök, de ha kiránduláson valaki félrelép (szó szerint :-)) és eltöri a karját, akkor a jó öreg háromszög kendő még mindig ugyanolyan jól használható, mint sok évtizeddel ezelőtt.

Alkartörés esetén a nyakba kötött 1 db kendő jól megtartja a törött kar súlyát, ezzel csökkentve a fájdalmat. Apró érdekesség, hogy amelyik nap megjöttek a rendelt kendők, az egyiket azonnal fel is használtam egy törött kéztőcsontú ismerősöm kórházba szállítása közben.

Felkartörésnél az egyik kendőt ugyanígy használjuk, a másikkal pedig a törzshöz rögzítjük a kart.

Fejsérülésnél egy parasztnéni kendőjéhez hasonlóan tudjuk hasznáni a 3szög kendőt.

Bármi egyéb sérülésnél összetekerve felső rögzítő kötésként tudjuk használni.

Pl itt megvásárolható, de ezen kívül szinte bárhol, vagy akár egy lejárt szavatosságú "B" elsősegélycsomagból kivehető (mivel nem steril, ezért nem járhat le a sterilitása).

Sebpárna

Ez szintén egy egyszerű és nagyon olcsó eszköz. Használhatjuk hagyományosan a sebre téve (kicsit jobb nedvszívó, mint a sima mull-lap), de talán meglepő módon azért is került a csomagba, mert jól használható a csomagolása.

Az előzően bemutatott csomagban volt chest seal, aminek az a legnagyobb problémája, hogy kb. annyivel drágább egy sebpárnánál, mint az aktuálisan bemutatott egész csomag ára, és ezt a csomagot megfizethető árúnak akartam összeállítani.

De ezzel együtt nem szeretnék arról lemondani, hogy egy nyílt légmellet lehessen szeleppel zárni a csomag segítségével, még ha egy kicsit lassabban és kevésbé profin is.

Szóval a nyílt légmellett lezáró szelep improvizálása:

Első lépésként széles ragtapaszra tegyük fel a kibontott sebpárna csomagolását, méghozzá úgy, hogy az átlátszó nejlon belső steril fele nézzen majd a seb felé, és a csomagolás egyik sarka egy picit lógjon le a ragasztószalagról

Ez után töröljük meg a seb környékét (a vérre nehezebben tapad minden), és úgy tegyük fel az improvizált chest-sealt, hogy az előbb említett sarkától jó messze legyen a seb.

Kész is vagyunk, hiszen amikor levegőt vesz a sérült, akkor a nejlon rá fog szorulni a bőrre, ezzel zárva a légmellett. Amikor kifújja a levegőt a sérült, akkor az esetleg rossz helyen lévő (a tüdő mellett, a bordák alatt, hiszen légmellről van szó) levegő akadálytalan tud távozni a belső pozítív légnyomás által felfújt nejlon alatt (ezért kellett, hogy legyen olyan rész, ami nincs körbe ragasztva).

Ragtapasz

Ez a 10 cm széles ragtapasz 2 db egymást fedő, 20 cm hosszú csíkban jól használható az előző pontban leírtakra.

És persze ezen kívül bármikor jól használható, amikor szükség van egy széles ragtapaszra, ezért van a csomagban egy fél méteres darab belőle.

Frissítés: közben találtam 20 cmes méretüt is, ebből egy 20 cm hosszú négyzet még jobban használható.

Steristrip

Ezzel a közepes méretű sebeket össze lehet húzni. Felrakást követően elkezd összehúzódni, ezzel fokozatos egyre jobban közelíti egymáshoz a sebszéleket.

Arra azonban figyeljünk, hogy mind az eszköznek, mind a tudásunknak komoly korlátai vannak, ezért nagyobb sebet soha ne próbáljunk meg ellátni!

Konkrétan arra gondolok, hogy ha a sebbe szennyeződés kerül (márpedig szinte mindig kerül), akkor minimum igen kellemetlen és fájdalmas lesz (miután a megfelelő minőségű fertőtlenítés elmaradt), amikor a seb begyullad és gennyessé válik.

Rosszabb esetben (pl. ha föld is beszennyezi a sebet), akkor arra is van esély, hogy tetanusz vagy gázgangréna baktérium kerül a sebbe, márpedig kezeletlenül mindkettő néhány napon belül halált okoz.

Szóval jó dolog, hogy össze tudunk húzni egy sebet, de inkább kerüljünk 6 órán belül egy sebész vagy traumatológus szakorvos keze alá, aki valószínűleg egy pillantással felméri, hogy kell-e tetanusz oltást adni, vagy kivágni az elhalt részeket, és ezzel megelőzni egy 1-2 nap alatt amputáláshoz, 2-4 nap alatt halálhoz vezető gázgangréna fertőzést.

Triage készlet

A kép jobb szélén, majdnem legalul van az általam készített triage készlet, amivel egy tömeges baleset vagy egy kisebb katasztrófahelyzet esetén lehet prioritást rendelni a sebesültekhez.

Persze az algoritmust nem én találtam ki, hanem a légimentő szolgálat hivatalos oktatási anyagából vettem.

Hogy ne felejtse el az ember az algoritmust, ezért kis kártyákra felírtam ezt.

A készlet összeállításánál fontos szempont volt, hogy ne "csak" kb. 30 főt lehessen vele osztályozni, de emelett nagyon olcsó, nagyon egyszerűen használható és kicsi-könnyű is legyen.

Ez utóbbi szempont miatt egyből kiesett az a logikus választás, hogy az OMSZ-nél rendszeresített triage lapokat használjuk, mivel azokból ennyi túl nagy és nehéz lenne, arról nem is beszélve, hogy azok eleve úgy lettek tervezve, hogy minimum képzett mentőápolók fogják használni, ennek megfelelően egy laikus számára túl bonyolultak.

Szóval a triage készlet nagyobb mennyiségű fele nem más, mint befőttes gumi. Amit egyszerűen rá lehet tenni a sérült csuklójára, ezzel megjelölve, hogy elsődlegesen milyen sürgősséggel kell ellátni őt.

Ezen felül van 2 "T1 piros" és 4 "T2 sárga" kártya, hogy a legfontosabb sérültekre kártya/gumi párost lehessen egyből felrakni. Plusz 6 általános kártya, amit gemkapoccsal lehet rögzíteni a megfelelő színű gumihoz.

Így összesen 20 könnyű sérült, 9 súlyos sérült, 5 azonnali ellátást igénylő sérült, 5 halott jelölhető meg a hivatalos elsődleges triage eljárás alapján (természetesen amint kiér megfelelő szakember, akkor ő végezni fog egy alaposabb másodlagos triage-t is, de így már legalább az elsődleges osztályozás el lesz végezve még azelőtt, hogy kiérne).

Ha bárki el szeretné ezt készíteni magának, innen letöltheti.

A csomagban ez volt a legkisebb valószínűséggel hasznos dolog, és elég sok idő volt az elkészítése, ezért végül kikerült belőle.

Sebfertőtlenítő

Túrázás során előfordulhat, hogy egy sebbel nem tudunk 6 órán belül orvoshoz kerülni (pl. nincs térerő mentőt hívni, és út sincs, amin be tudna jönni), ezért beleraktam a csomagba egy olyan sebfertőtlenítőt is, amit civilizált helyen az orvosok szoktak használni. Ez a hidrogén-peroxid, pontosabb megnevezéssel HYPEROL tabletta, ami a tiszta formánál sokkal hosszabban eláll. Ennek elsődleges használata az, hogy tablettánként 10 ml vízben feloldjuk, az így kapott oldat 3%-os hidrogén-peroxid, és igen sok mindenre használható: sebtisztítás, sebfertőtlenítés, gázgangréna elpusztítása, bőrsérülések és fekélyek tisztítása, fogsor és fogkefe fertőtlenítése, szájnyálkahártya betegségek kezelése, külső nemi szervek fertőtlenítése, háztartási eszközök fertőtlenítése. Toroköblítésre fele ilyen töménységűt használjunk, tapadó kötések leválasztásához pedig dupla töménységűt. A 10 ml kiméréséhez, illetve a seb belsejébe juttatásához célszerű egy megfelelő méretű fecskendőt használni.

Fontos, hogy ne hagyjuk benne a sebben az oldatot, hanem pár perc után mossuk ki (pl. híg braunul oldattal), mert benthagyva lassítja a sebgyógyulást.

Olló

Az első generációs csomagban nem volt olló. Azóta Noresz ajánlott egy olcsó, és meglepően jó minőségű kínai ollót. Természetesen a legfontosabb jellemzője az, hogy vág: próbáltam kötszeren, farmernadrágon, 15 cm-es sínen (lásd kicsit feljebb), ismét kötszeren, és végig jól végezte a dolgát. Attól mentő olló, hogy a vége tompa, ezért valóban nyugodtan lehet vele a ruhát levágni, nem okozunk vele plusz sérülést.

Zacskó

A csomag egy 1.2 literes vizálló zacskóban került elhelyezésre.

Összefoglaló

Persze az, akinél a fent felsoroltak mindegyike a mindennapos (EDC) felszereléshez tartozik, már nem biztos, hogy teljesen normális. :-)

És ahogy általában igaz, hogy első a hozzáállás, második a tudás/készség, és a sorban csak a 3. a tárgyi felszerelés, ez igaz az elsősegély felszerelésre is.

Vagyis ha valaki inkább hagyja meghalni az embertársát, de ő rosszul van a vértől és amúgy sem vállal felelősséget a tetteiért, annak teljesen mindegy milyen felszerelése van (de a lelkiismeretével neki kell együtt élnie, esetleg 5 évig börtönben, ami a "segítségnyújtás elmulasztásának" minősített esetében adható maximum).

És többet ér az, aki tudja, hogy hogyan kell egy artériás végtagvérzésnél betérdelni, mint az, akinél van egy 15 000 Ft-os CAT, és egy 20 000 Ft-os Celox, de nem tudja hogy kell ezeket használni.

Szóval szerintem első körben az alapokat kell elsajátítani, és reális körülmények között begyakorolni:

A reális körülmény nagyjából azt jelenti, hogy természetesen a sérült nem igazi, de annak latszik, és úgy küldenek be egy szituációba, hogy nem tudod előre, hogy mit kell csinálni a tanultak közül. Én magamon azt érzem, hogy ezt sokat kell gyakorolni, hogy menjenek akár csak az egyszerű dolgok, ha nem "tiszta" módon kell csinálni (vagyis sokkal egyszerűbb szívmasszázst csinálni a gyakorlóbábun, ha azt mondjak, hogy csinálj szívmasszázst, mint akkor, ha neked kell felismerned, hogy ezt kell tenned, és először oda kell húzni, ahol hozzáférsz, és mindeközben még telefonálsz is a "mentőknek", ráadásul 2 "járókelő" a füledbe óbégat, hogy szerintük nem így kellene). Ugyan meg lehet próbálni könyvből elsajátítani az elméleti alapokat (erre ezt ajánlom, a könyv az egészségügyhöz egyáltalán nem értő katonák szamara íródott, 110 oldalon mutatja be az elsősegélyt (amit harctéri életmentesnek nevez, de több mint 90%-ban ez jó minőségő elsősegélyt jelent); de igazán megtanulni csak tanfolyamon lehet.

Az alábbi tanfolyamok kezdő szinttől indulnak, és 2 nap alatt igen komoly tudást adnak:

A Defex által szervezett Operational basic/Team medic egy fokkal komolyabb (ez az árban és az időtartamban is megjelenik).

A Center of Tactical Medicine Hungary által tartott "taktikai vérzéscsillapítás" tanfolyam egy nap alatt kiemelkedően profi felszereléssel oktat ebben a témában.

Persze akár egy baráti társaság magának is tarthat tanfolyamot:

Akár 2 naposat is: