Esztergomi Spartacus 2024.05.25. SAS medic Kupa regisztráció / SAS MEDIC registration

Ha nem talaljatok a regisztracios e-mailt, nezzetek meg a spam-ek kozott, es kattintsatok arra, hogy nem spam.

Aki MSSz minositest szeretne, nevezzen a SVIRen IS. Mindenkit megkerunk, hogy aprilis 25-ig nevezzen az alabbi urlap segitsegevel.

A versenyen 2 fos csapatok indulnak, minden idopontban 1-1 csapat, tehat akik 1 csapatkent szeretnenek indulni, ok 1 squadba nevezzenek!

A két alapelv, aminek a kombinációja adja a verseny alapját:

És most néhány pontosító "de":

A versenyre olyan ruhába gyertek, aminek nem árt, ha művéres lesz (ruha levágása nem része a feladatoknak). Hölgyeken fürdőruha is legyen.

Mindenki az 1-es pályán kezd, 10 perc eltolással indulnak a csapatok. A lőtér melletti, BAL oldalon található parkolót használjátok, majd a konyhaajtón menjetek be. A konyhában lehet lőtérnaplóba beírni, megvárni a kezdési időpontot. Mindenki a regisztrált kezdési időpontban pontosan érkezzen meg az aulába (tehát nem csak késés nélkül, de előbb se, max 1 percel hamarabb). Szokásos módon (üres fegyver tokban, rejtve, töltött tárak a tártartóban - 1 szokásos tárral végrhajtható a feladat, de praktikusabb lehet a 2 tár).

Először tavaly volt ilyen verseny, így most már van némi tapasztalat a rendezéssel kapcsolatban. Bizonyos hibákért nem (csak) időbüntetés jár, hanem a hibát ki kell javítani.

Mivel a végrehajtás egyes pályákon jelentősen több idő a SAS versenyen megszokottnál, ezért az eljáráshiba 30 másodperc, kirívó hiba 100 másodperc. A Medic hibákért 5-100 másodperc közötti büntetés jár, a bírónál lévő checklist alapján, ami előre nem nyilvános, pályánként változhat.

2 fős csapatok hajták végre a feladatot, a "lövő" nagyobbrészt lőfeladatokat, a "medic" nagyobbrészt elsősegélynyújtó feladatokat végez, de valamennyi "másik" feladatot is ellátnak. Akkor még többet, ha a társuk hibázik. Az elsősegélyfeladatok nem igényelnek nagyobb tudást, mint amit a "kiemelt elsősegélynyújtó" tanfolyamokon meg lehet tanulni.

Az MSSz Szituációs szakág versenyszabályzatából részlet: "3.3.6. Kiemelt elsősegélynyújtó Speciális elsősegély-tanfolyamot (ideértve a Center Of Tac Med Hun: TTLS/TECC/Range Medic, Shooting Masters: shooter medic2, RSZKK: police medic, MH: CLS, Defex/PTE-ÁOK: combat/team medic, testorszovetseg.hu: combat/close protection medic, IROA: first aid, NKE: rendészeti elsősegélynyújtó, BelSE: bozót-elsősegély, MBTA/CEBA: range medic3, és minden legalább ilyen színvonalú egyéb képzést) elvégzett személy, a felszerelése azonnal elérhető (20 m-en belül található) és legalább kétféle módon alkalmas nagy volumenű végtagvérzés tartós csillapítására; "

Egyetlen olyan témakör van, amit fenti tanfolyamok közül nem mindegyik tartalmaz (de a többsége igen), ez az ellátási szintek a Tactical Emergency Casualty Care szerint. Ennek rövid összefoglalása, amivel a versenyen már tökéletes eredményt lehet elérni:

Piros zóna: hatásos tűz alatti ellátás, vagyis amikor a versenyen láthatóak nem lekűzdött célok.

Ekkor a javasolt elsősegélynyújtások általában: tűzfölény kivívása, a sérült bíztatása fedezékbe húzódásra vagy önsegélyre (CAT), eszközzel segíteni (védett helyről) a fedezékbe jutását és az önsegélyt; ha nagyon muszály, akkor nyílt területre kilépve beszállítani védett helyre, legvégső döntésként vérzéscsillapítás (CAT).

Konrétan a versenyen a látható célok lekűzdése, így alakítva sárga zónává a helyzetet (és a maximális biztonság érdekében ez után üríteni a fegyvert, bemutatni a bírónak, tokba tenni, és ez után folytatni az ellátást).

Sárga zóna: amikor nem vagyunk hatásos tűz alatt (nem láthatóak le nem kűzdött célok), de még nem bizonyosodtunk meg arról, hogy egyáltalán nincsenek a pályán még le nem kűzdött célok.

Ekkor javasolt a nagy volumenű vérzés gyors csillapítása (CAT) fájdalom okozása nélkül, vérsöpréssel sérüléskeresés (ruha vágása nélkül), szükség esetén légmell (PTX) zárása. Eszméletvizsgálat (a versenyen ennek eredménye röviden hangosan bemondva: orientált/zavart/csak hangra reagál/nem reagál) és arra megfelelő reagálás (nem orientált: lefegyverzés, nem reagál: stabil oldalfektetés). Ezt követően a fegyver önállóan tölthető, majd a további célokat önállóan meg kell keresni és lekűzdeni, ezt követően a fegyvert üríteni, bemutatni a bírónak, elrakni, és folytatni a zöld zónás ellátással.

Zöld zóna: biztonságos terület (ha biztosan nincsenek le nem kűzdött célok a pályán): ccABCDE protokol szerinti ellátás, majd az időmérű óra megpöckölése. (Ez többek között tartalmazhat szükség esetén újraélesztést, szorítókötés nyomókötésre cseréjét, törött végtag sinbe helyezését, hővédelmet, ...).

A fenti ellátás nem teljesen egyezik meg a TCCC eljárásrenddel, de aki a versenyre készülés során meg szeretné a TCCC-t ismerni, az megteheti ingyen az alábbi honlapon angolul: www.deployedmedicine.com

A "lövő" esetében a minimum lövésszám 50-60 körül lesz, de mivel kötetlen lövésszámúak a pályák, és nem minden cél lesz könnyen meglőhető, célszerű ennél többet hozni. SAS kompatibilis (mindennapi viseletre alkalmas) nagykaliberű pisztolyt hozzon a lövő.

A "medic" jelentősen kisebb minimum lövésszámmal készüljön. Ő is SAS kompatibilis nagykaliberű pisztolyt hozzon. A medic kap egy medic felszerelést gyakorló eszközökkel. Szabad saját eszközt is használni ezek helyett, de minden medic feladat megoldható a pályán megkapott eszközökkel. Lesz néhány perc a felszerelés átnézésére, igény esetén saját "zsebbe" átpakolására.

Külön lesznek értékelve az "amatőr" és a "profi" csapatok. Ha az egyik tag profi (pl. mentőápoló, orvos), akkor már profinak számít a csapat. Profi csapat esetén javasolt, hogy hozzanak magukkal extra gyakorló felszerelést, amivel egy fő emelt szintű ellátása elvégezhető (célszerű hátizsákban hozni ezt a felszerelést, egy közepes hátizsáknál nagyobb felszerelés kényelmetlen lesz). Lesz olyan pálya, ahol az emelt szintű ellátásért extra időlevonást lehet szerezni.

A nem szimulálható releváns paramétereket a bíró bemondja, ha a medic láthatóan azt vizsgálja (pl. pulzus, CRT, légzésszám). Ahova a bíró művért locsol, az onnan folyik, ott lőtt seb van.

A pályák egy (előre nem publikált) részén a fedezékhasználat a SASban megszokottnál szigorúbban van véve, itt a fedezékhasználat hibája esetén "Fedezék! Üríts!" vezényszót mond a bíró. Az érintet lövőnek ekkor azonnal ki kell dobnia a tárat a fegyverből, üriteni a fegyver csövét, önállóan megbizonyosodni arról, hogy a cső üres, majd a korábban épp támadott cél irányába meghúzni az elsütőbillentyűt abban a pozícióban, ahogy akkor volt, amikor a parancsot kapta. Miután a lövő ürítette a fegyvert, a bíró szóban bemondja a találatot és (kimosható) művérrel jelzi is a találatot. A lövő köteles reálisan reagálni a találatra (pl. lábtalálat után nem léphet rá az érintett lábára, javasolt üvöltve tájokoztatni a társat, pl. "lábon lőttek, segíts"), miközben a fegyverét biztonságosan kezeli (tekintettel arra, hogy a bíró látta az ürítést és az elsütőbillentyű elhúzását, ezért a "nem biztonságos fegyverkezelés" első alkalommal csak kirívó hiba és nem DQ).

Előfordulhat olyan pálya, ahol minden csapat megsérti a fedezékhasználatot.

Amennyiben a szimuláció félreérthető, akkor a bírótól lehet kérdezni, de csak a félreértések tisztázására, nyilvánvalóan pl. a "van még cél a pályán?" kérdésre nem lesz válasz, az "a sárga cél a pálya része?" kérdésre pedig egyértelmű válasz lesz. Lesz olyan pályaleírás, aminek egy részét menet közben fogja elmondani a bíró (pl. előre elmondja, hogy a lövő a fehér célokat lőjje meg, majd a piros zónás ellátás után közli a medickel, hogy a sárga célokat is meg kell lőni).

Squad:

Squad:#1 Megtelt/FULL! Létszám: 0/0 9:00

Squad:#2 Megtelt/FULL! Létszám: 0/0 9:10

Squad:#3 Létszám: 0/2 9:20

Squad:#4 Létszám: 0/2 9:30

Squad:#5 Létszám: 0/2 9:40

Squad:#6 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 9:50
Glacz Istvan A, Gyetvai Adam A

Squad:#7 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:00
Emho Sebestyen A, Lajsoczky Karoly A

Squad:#9 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:10
Ori Peter A, Sumegh Zagon A

Squad:#10 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:20
Baksai Karoly A, Keczan Luca A

Squad:#11 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:30
Nandori Attila A, Kiszi Norbert A

Squad:#12 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:40
Kerekes Marton A, Debreceni Zoltan A

Squad:#13 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 10:50
Hegedus Miklos A, Hegedus Miklos A, Egedy Attila A

Squad:#14 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 11:00
Peter Kova A, Misicak Zolo A

Squad:#15 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 11:10
Szamfira Gergo A, Nagy Adam A

Squad:#16 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 11:20
Rafai Richard A, Prisznyak Gabor A

Squad:#17 Megtelt/FULL! Létszám: 2/2 11:30
Csucska Peter A, Csucska Norbert A

Regisztráció

in English

I'm happy to see, it is an international match, so I have to translate the main information to English too. :-)

The two basic principles, the combination of which forms the basis of the competition:

 • this is a SAS pistol competition
 • the medic part requires knowledge at the level of "specialized first aider", no more. And now some clarifying "but":

  Come to the competition in clothes that don't make a problem if you get artificial blood (cutting clothes is not part of the tasks). Ladies should also wear swimwear.

  Everyone starts on stage 1, the teams start with a 10-minute delay. Use the parking lot on the LEFT side next to the shooting range, then enter through the kitchen door. In the kitchen, you can enter the range diary and wait for the start time. Everyone should arrive in the auditorium exactly at the registered start time (so not only without delay, but not earlier, max. 1 minute earlier). In the usual way (empty weapon in a holster, hidden, loaded magazines in the magazine holder - the task can be completed with 1 standard magazine, but 2 magazines may be more practical).

  The first such competition was held last year, so now I have some experience in organizing it. For certain errors, there is not (only) a time penalty, but the error must be corrected.

  Since the execution on some tracks stages significantly more time than usual in the SAS competition, the procedural error is 30 seconds, and the flagrant penalty is 100 seconds. For Medic errors, there is a penalty of between 5 and 100 seconds, based on the range officer's checklist, which is not public in advance and may vary from stage to stage.

  Teams of 2 people carry out the task, the "shooter" mainly performs shooting tasks, the "medic" mainly performs first aid tasks, but they also perform all "other" tasks. Even more so if their partner makes a mistake. First aid tasks do not require more knowledge than what can be learned in the "advanced first aid" courses.

  Excerpt from the competition rules of the MSSz Situational discipline: "3.3.6. advanced first aid: Special first aid course (including Center Of Tac Med Hun: TTLS/TECC/Range Medic, Shooting Masters: shooter medic2, RSZKK: police medic, army: CLS, Defex /PTE-ÁOK: combat/team medic, testorszovetseg.hu: combat/close protection medic, IROA: first aid, NKE: law enforcement first aid, BelSE: bushcraft first aid, MBTA/CEBA: range medic3, and all other training of at least this level "

  There is one topic that not all of the above courses cover (but most do), and that is levels of care according to Tactical Emergency Casualty Care. A short summary of this, which can be used to achieve a perfect result in the competition:

  Red zone: care under effective fire, i.e. when non-engaged targets are visible on the stage.

  In this case, the recommended first aid measures are generally: gaining fire superiority, encouraging the injured person to take cover or self-aid (CAT), helping them (from a protected place) to get into cover and self-aid; if absolutely necessary, take him to a protected place by going out into an open area, hemostasis (CAT) as a last resort.

  Specifically, engageing the visible targets in the competition, thus turning the situation into a yellow zone (and for maximum safety, after that, unload the weapon, show it to the range officer, put it in the holster, and then continue the care).

  Yellow zone: when we are not under effective fire (no unengaged targets are visible), but we have not yet made sure that there are no unengaged targets on the stage at all.

  In that case, it is recommended to quickly stop the major bleeding (CAT) without causing pain, search for injuries with blood sweeping (without cutting clothes), and if necessary, use a chest seal (PTX). Examination of consciousness (the result of this is briefly announced aloud during the competition: oriented/confused/responds only to verbal/does not respond) and the appropriate response (not oriented: disarm, not responding: recovery position). After that, the weapon can be loaded independently, then additional targets must be searched for and engagde independently, then the weapon must be unloaded, show to the range officer, holster, and continue with green zone supply.

  Green zone: safe area (if there are certainly no unengaged targets on the stage): care according to the ccABCDE protocol, then ticking the timer. (This may include, among other things, resuscitation if necessary, replacing a compression bandage with a pressure bandage, putting a broken limb into a splint, thermal protection, ...).

  The above care does not completely match the TCCC procedure, but those who want to get to know TCCC while preparing for the competition can do so for free on the following website in English: www.deployedmedicine.com

  In the case of the "shooter", the minimum number of shots will be around 50-60, but since the courses have an unlimited number of shots and not all targets will be easy to shoot, it is advisable to bring more than this. The shooter should bring a large-caliber pistol that is SAS compatible (suitable for everyday wear).

  The "medic" should be prepared with a significantly lower minimum number of shots. He should also bring a SAS-compatible large-caliber pistol. The medic gets a medic bag with practice tools. You are free to use your own equipment instead of these, but all (amator) medic tasks can be solved with the equipment provided on the field. You will have a few minutes to look over the equipment and, if necessary, pack it into your own "pocket".

  "Amateur" and "professional" teams will be evaluated separately. If one member is a professional (e.g. paramedic, doctor), then the team is already considered a professional. In the case of a professional team, it is recommended that they bring extra practice equipment with which they can perform advanced care for one man (it is advisable to bring this equipment in a backpack, equipment larger than a medium backpack will be uncomfortable). There will be a stage where you can get extra time off for advanced care.

  Relevant parameters that cannot be simulated will be announced by the range officer if the medic is visibly examining them (e.g. pulse, CRT, respiratory rate). Where the range officer sprinkles artificial blood, it flows from there, there is a gunshot wound.

  In one (unpublished) part of the courses, the use of cover is stricter than usual in the SAS, here in case of an error in the use of cover (proper use: the covered, and at least the half of the upper body is covered seen from unengaged targets), "Cover! unload!" the range officer gives the order. The affected shooter must then immediately throw the magazine out of the weapon, unload the barrel of the weapon, independently make sure that the barrel is empty, and then pull the trigger in the direction of the previously attacked target in the same position as it was when he received the order. After the shooter has unloaded the weapon, the range officer verbally announces the hit and marks the hit with (washable) artificial blood. The shooter is obliged to react realistically to the hit (e.g. after being hit in the leg, he must not step on the injured leg, it is recommended to yell orient his partner, e.g. "I've been shot in the leg, help"), while handling his weapon safely (given that the range officer saw the unload and pulling the trigger, so "unsafe weapon handling" the first time is just a flagrant penalty and not a DQ).

  There may be a stages where every team violates cover usage.

  If the simulation is misunderstandable, you can ask the RO, but only to clarify misunderstandings, obviously e.g. the "is there still a target on the course?" there will be no answer to the question, "is the yellow target part of the course?" question will have a clear answer. There will be a description of the course, part of which will be explained by the RO during the course (e.g. he will tell in advance that the shooter should shoot the white targets, then after the red zone care he will inform the medic that the yellow targets must also be shot).