SAS verseny BelSE 2021.05.28. Dunaújváros

Bevezető

A Dunaújvárosi klub kedves felajánlásának köszönhetően szervezhettük meg az 1. SAS pisztoly versenyt igen kedvezményes nevezési díjjal.

Szép lőtéren jó hangulatú verseny volt, finom vacsorával befejezve.

Nézzük meg a pályákat:

1. pálya: Veszélyes utca

Az első pálya volt az értékelt legnehezebb, itt induláskor fogni kellett egy ember méretű bábut gyenge kézzel:

Az első célcsoportot (2 közeli célt) fedezékbe mozgásból, egy kézzel kellett leküzdeni:

Majd utána a fedezékben el lehetett engedni a bábut, és innentől mindkét kezet lehetett használni a 3. és a 4. cél lekűzdéséhez, természetesen a paraván fedezékében maradva (ami a 3. cél esetében nem volt egyszerű, főleg jobbkezeseknek):

Videón a pálya szabálytalan végrehajtása.

2. pálya: Otthon, édes otthon

Ennek a pályának (azon kívül, hogy egy gyors-pörgös pálya), az volt a célja, hogy a kezdő versenyzőknek felhívja a figyelmét a taktikai elsőbbséggel való végrehajtásra, vagyis hogy szépen szeletelve kell támadni a jobboldali célokat, hiszen ahonnan a belső cél látszott, oda már csak az után kerülhet az ember, ha a külsőt már meglőtte. 1. cél támadása behúzódva a fedezék mögé:

2. cél támadása közelebb a fedezék széléhez:

Végül a 3. cél lekűzdése a bal oldalról:

Erről a pályáról elfelejtettünk videót készíteni a gépemmel.

3. pálya: Késelés

Nagyon fontosnak érzem, hogy ilyen jellegű pálya sok versenyen legyen, hiszen magyar alattvalóként önvédelmi fegyverünk úgysem lehet, és elenyesző eséllyel kerülünk lőfegyveres támadás áldozatává, de azt fontos gyakorolni, hogy gázpisztollyal hogy hárítanánk el egy késes támadót: pont úgy mint éles fegyverrel.

Ennek megfelően az ellenünk (is) irányuló támadás a közvetlen közelünkből indul,

ahonnan nagyon gyorsan távozunk legalább 91 cm távolságra a fegyverrántás közben,

majd további hasonló távolodás közben elérünk 3 találatot.

Videón a pálya

4. pálya: Pénzváltó

Ezen a pályán pénzváltóként dolgozunk,

amikor ránk ront a gaz ellen. Tekintettel a helyzetre és a melegre :-), itt nem volt kötelező a fedőruházat (viszont a biztonság kedvéért üres csővel indultunk, tekintettel az ülő pozícióra). A közeli lőlapnál vigyázunk az ügyfelünk életére, utána szép sorban folytatjuk távolsági sorrendben a célok lekűzdését. Az utolsó célnál kicsit oldalra ki kellett billeni, hogy jól lássuk a célt:

Videón a pálya

5. pálya: A városban sétálva
Ugyan a pályarajz alapján úgy tünhetett, hogy ez az első pálya egyszerűsített változata, a valóságban teljesen más hangulatú-jellegű volt ez a pálya:

Indulási pozícióból látszott egy viszonylag messzi cél, amit azonnal meg kellett lőni, majd ezután választhatott a lövő, hogy merre indul el,

és ennek függvényében másik cél tünt fel előszőr, vagyis más sorrendben kellett lőni. Lehetséges volt előszőr balra mozogni, utána előre, de ezt nem sokat választották. Előre mozogva (két részletben, teljesen előre): Videón a pálya ilyen végrehajtása. Vagy előszőr előre, utána balra: Videón a pálya másik végrehajtása.

6. pálya: Garázsban

És végül jött a verseny megkoronázásaként az ismeretlenes pálya, amit Felhő és Csabi tervezett és épített, és most is nagyon jó lett. Egyetlen hibátlan végrehajtás sem volt, pedig 4 egymás mellé lerakott lőlapot kellett csak eltalálni!

Az első lőlapot nem volt kihívás megtalálni, de kb 25 m-re volt, ezért Bence mintegy 20 másodpercet eltöltött vele. Utána az első sarok becsapós volt, mivel a közeli noshoot elterelte a figyelmet, és kb 40. másodperc körül gyanútlanul elgyalogol egy ajtórés mögötti ablak mögött látható lőlap előtt. Ezután újabb, itt épp más alakú noshoot terelte el a figyelmet, 1 perc körül ügyesen meglátva a következő célt lekűzdötte azt. 1.07 körül jó sorrenben meglőtte az elsőnek látható célt (ezt nagyon sokat a végére hagyták), majd végül az utolsó cél is lekűzdésre került. Videón a pálya