szárazedzés

Szerintem nagyon sokat lehet fejlödni szárazedzéssel.

Edzésen mindig ezzel kezdtünk. Minden gyakorlatot elöször megcsináltunk néhányszor lassan (hogy felidézzük a pontos mozdulatot), majd utána sokszor gyorsan, idöre. Ha egyedül gyakorolunk, akkor személyre szabhatjuk magunknak az idökorlátot. Én a sárga órámon be tudom állítani a második síp idejét fél másodperc pontossággal, így pontosan tudom érezni, ha fejlödök egy fél másodpercet. Szerintem nagyon jó motiváció, hogy az ember kitalál néhány standard gyakorlatot, és sikerül ezek idejéböl lefaragni egy kicsit.

Miket célszerü edzésen gyakorolni:

Tárcsere

Ezt edzésen úgy szimuláltuk, hogy üres fegyverrel célozva indultunk, hangjelre megnyomtuk a tárkioldót, beraktunk egy üres tárat, céloztunk és sütöttünk (a fenti eljárással védtük a tárat a felesleges földre ejtéstöl). Otthon ennél praktikusabban csinálom: rendes tárcserét csinálok, de az ágyam mellett állva, így a leesö tár puhára esik. Gyakori hiba, hogy a tárcseréhez leengedi az ember a fegyvert, miközben a helyes eljárás az, hogy végig állmagasságban van a fegyver, csupán közelebb húzza az ember és megbillenti a hossztengely körül kb. 30 fokban, hogy jobban kézre essen a berakandó tárnak. A tárat úgy fogjuk meg, hogy a középsö újjunk a tár hosszát feküdjön végig, így sokkal könyebb megcélozni vele a tártölcsért. Ha állmagasság alá engednénk a fegyvert, akkor nem látnánk egyszerre a célokat és a fegyvert is, ami eltérés az optimálistól. Az önálló gyakorlás hátránya, hogy nincs ott az edzö, aki észreveszi a helytelen mozdulatot.

Mozgás közben célzás

Egyrészt gyakoroltuk néha magát a "gördülö járást", vagyis úgy menni, hogy a felsötestünk nem billeg fel és le, és persze eközben valamire céloztunk. Ha ezt már gyakoroltuk egy ideig, akkor áttértünk arra, hogy nem csak gyalogoltunk és céloztunk, de hangjelre el is sütöttük a fegyvert. Ez sose idöre ment, mivel úgyis gyakorlatilag azonnal süt mindenki. Ennek a gyakorlatnak az a hátránya, hogy elég sok hely kell neki, ezért ezt otthon nem szoktam csinálni.

Egy kéz

Egykezes lövészetet mindig úgy csináltuk, hogy a másik kéz ökölbe szorítva, az alkar a testhez szorítva, a csukló a melkas elött középen , a lényeg ebben az állásban az, hogy nagyon stabil, biztosan nem mozdítja el a célról a fegyvert az oldalt lóbált kéz.

Otthon

Szerintem otthon egy kicsit máshogy célszerü gyakorolni. Az egyik különbség az, hogy nem csak egy épp rendelkezésre álló foltra célozzunk a lakásban, hanem kicsi lölapra, ezek kb 1:5 arányban legyenek kicsinyitve, tehát 3 méterröl akkorának látszanak, mint egy rendes lölap 15 méterröl, így még egy kicsi szobában is nagyjából elfogadható távokat szimulálhatunk vele, de az ideális egy 5 méteres szoba, hiszen így tehetünk akár 25 métert szimuláló célt is (esetleg letakarhatjuk a felét no-shoottal). Szerintem unalmas lenne minden edzést azzal kezdeni, hogy az épp szimpatikus távolságba kirakjuk a célokat, ezért én a szobámba "fixen" kiraktam 5-6 célt különbözö távra. Célszerü nem csak a maximális távra gyakorolni, hanem ösztönszerüvé tenni, hogy közelre kevesebbet célzunk, mint távolra.

A másik különbség, hogy otthon célszerü barikádhasználatot is gyakorolni , vagyis azt, hogy ajtó takarásából (jobb és bal egyaránt), és lehajolva/legugolva is rutinszerüen menjen a célzás.

Bel