mini_1_usip.jpg

Rendőr világbajnokság - USIP 1st/2nd World Police Service Pistol Shooting Championship 2015-2017

Az alábbi cikk alapja a Kaliber magazinban jelent meg 2015-ben.

USIP 1st World Police Service Pistol Shooting Championship 2015

Az USIP (Union Sportive Internationale des Polices) az első rendőr szolgálati pisztoly világbajnokságát Budapesten rendezte 2015. május 4-6. között.

Az akkor 25 éves nemzetközi szervezetet 16 ország rendőrei képviselték, többek között spanyol, kolumbiai, kínai, és nagyszámú arab versenyző jelent meg.

Helyszín

A sportlövők által jól ismert Nagytétényi RSZKK lőtér adott otthont a versenynek. A megszokott hatalmas hátsó golyófogók mellett frissen felújított (magasított) oldalgolyófogók és javított vízelvezetés (ami szerencsére eső hiányában nem lett tesztelve) biztosított hátteret a 12 pálya számára.

Célok

A 3. ábrán jól látható számos, a versenyen használt cél: fegyveres támadóról készült fotó, amin az értékelés megkönnyítésére be vannak jelölve a különböző találati zónák. Minden pályán a versenyzőknek elmondták, milyen célok milyen értékeléssel szerepelnek. Jellemzően az agytörzs és a szív találatáért nem járt büntetés (ezek nagyon kicsik, hozzávetőlegesen 5-10 cm-es átmérőjűek), a fejért és a mellkasért 10 másodperc, a test egyéb részeiért 20 másodperc, hiányzó találatért 30 másodperc, fegyvertelen járókelőért (no-shoot, pl. piros sziluett) 60 másodperc büntetés járt.

mini_3_celok.jpg

A verseny során egyedül azt kifogásolták néhányan, hogy rendkívül kicsik voltak a célok, ez a reálisnál jóval lassabb végrehajtásra kényszerítette a lövőket.

A 4. ábrán látható a lövők számára a legtrükkösebb cél: egy mozgócélra (bobber) helyezett szokásos "szituációs alak", de a kezében fúrógéppel. Természetesen ez az eszköz nem számít fegyvernek, vagyis erre a célra szigorúan tilos lett volna lőni, de ahogy a találatragasztókból is látszik, ezt nagyon sokat benézték. Már csak azért is könnyű volt itt hibázni, mert ezen a pályán egy bábu fellökése után kezdett el mozogni 3 cél (illetve 2 cél és egy nem-cél), vagyis pályaismertetés közben nem látszódott a fegyvertelenség (szerencsére a képen látható Batki György gyorsan és jól reagált).

mini_4_furogep_szemben.jpg

Szerepeltek fémcélok is, ezeknek a szokásos módon el kellett dőlniük. Kivéve a 15. ábrán látható fém, ami egy csökkentett méretű mellalak, de nem az egész a célterület, hanem a kicsit világosabb színű középső kör és a fejen lévő dupla háromszög, amit ha eltalálnak, akkor oldalra kifordul, ahogy az az 5. ábrán látszik.

mini_15_borton.jpg mini_5_meglott_femcel.jpg

Agyaggalambokat is használtak a célként, ezeknek el kellett törniük. A 6. ábrán látható pálya a lövők kedvence volt, mivel itt biztosak lehettek benne, hogy ha minden cél eltört, és egyetlen piros lapot sem találtak el, akkor nem kapnak büntetést.

mini_6_agyaggalamb.jpg

Néhány pályán IDPA célok is szerepeltek, "természetesen" a civil sportolóknál megszokott 0.5 és 1.5 másodperc helyett itt is 10 és 20 másodperces büntetési tételekkel. Ezekben egy test és egy fej találatot vártak el a rendezők (az akkori IDPA szabályoknak megfelelően a fej egésze hibátlan találatnak számított).

Pályák

A pályák változatos, a rendőri életben előforduló szituációkat jelenítettek meg.

Szépen, igényesen voltak megépítve, látszott hogy sokat dolgoztak vele az ORFK-RSZKK dolgozói, és az őket segítő járadékosok (ex-nyugdíjas rendőrök).

Nem véletlenül szerepelt a "szolgálati" szó a verseny megnevezésében, minden pályán teljes szolgálati felszereléssel (egyenruha, bilincs, gumibot, lámpa, kesztyű), és kizárólag a rendszeresített szolgálati fegyverrel lehetett indulni (kivéve a palesztinokat, az ő fegyvereik elakadtak az adminisztráción, így kölcsön fegyverekkel lőttek).

Tömegoszlatás

Ezen a pályán gumibottal, tonfával (7. ábra) vagy viperával (8. ábra) fel kellett borítani 3 oszlopot, majd (kicsit lihegve a fizikai erőkifejtéstől) a kijelölt boxból meglőni a célokat.

mini_7_tonfaval.jpg mini_8_viperaval.jpg

Az oszlopokat kifejezetten nehéz volt feldönteni, számos versenyzőnek másodszor is oda kellett ütnie. Arra is volt példa, hogy ez a második ütés akkora lett, hogy elvesztette az egyensúlyát a versenyző (szerencsére ekkor a fegyver még tokban volt, tehát nem volt veszélyes a helyzet).

A magyar versenyzők közül a Készenléti Rendőrség tagjai tonfával, a többiek gumibottal rendelkeztek. A látványos megjelenésű libanoni versenyzők (8. ábra, 2. ábra 4. helyezett) az ezeknél sokkal kényelmesebben viselhető viperával (teleszkópos acélbot) voltak felszerelve, az egyikük olyan lelkesen gyakorolt a betonfalon, hogy sikerült a viperát minimálisan elgörbítenie; majd a kiegyenesítési próbálkozásokkal kifli alakúvá módosítani.

Bilincselés

mini_9_bilincseles_madartavlatbol.jpg

Nagyon látványos pálya volt (9. ábra), rendőrautóból kellett 3 fémcélt leküzdeni, kiszállva megbilincselni egy bábut (10. ábra), majd nagyszámú célt, köztük egy Texas-csillagot meglőni. Azon is látszik, hogy mennyire nehéz pálya, hogy nagyon megszórta a mezőnyt: a legjobb eredményt a közismert cseh IPSC versenyző Miroslav Zapletal 67 másodperc alatt teljesítette, miközben a leglassúbb kuvaiti lány 1203 másodperces eredményt ért el. mini_10_bilincseles.jpg

Texasi étterem

Ezen a pályán megadási pozícióból indultak a versenyzők, majd egy székekkel és asztalokkal feldíszített, számos papír és fémcélt tartalmazó "étteremben" kellett fenntartani a rendet pontosan elhelyezett találatokkal.

Ezen a pályán is volt Texas csillag.

Ez a (Bel SE lövészetein is gyakran látható) cél igen komoly kihívás elé állítja a lövőket. Csillag alakban elhelyezett karok végén található 5 fémcél (11. ábra jobb oldala), ezeket kell lelőni. Hogy nehezebb legyen az élet, egy jól megolajozott tengelyen van az egész elhelyezve, és amint leesik róla egy fémcél, megváltozik az egyensúlya, amit heves himbálással jelez. Rossz sorrendben meglőve a célokat egész mókás hatást is el lehet vele érni: ilyenkor teljesen körbeforog, de amikor az utolsó cél felfele fordul, akkor lassul, amikor épp lefele fordul, akkor gyorsul. Az egyik libanoni lány több mint 5 perc alatt lőtte el a 4 tele tárnyi lőszerét ezen a pályán, az utolsó 2 célt fennhagyva a Texas csillagon. mini_11_etterem_texas_csillaggal.jpg

Sötét

A legérdekesebb, legegyedibb pálya kívülről nézve egy hatalmas, fekete fóliasátor volt (12. ábra), amibe egyáltalán nem lehetett belátni, a versenyzők számára ez teljesen ismeretlen pálya volt.

mini_12_sotet_bejarat.jpg

A pálya belseje nagyon sötét volt, kinti fény szinte egyáltalán nem szivárgott be, csak két fényhíd "segítette" a lövőket (az idézőjel teljesen indokolt, a vakítóan villogó kék és piros lámpák csak még nehezebbé tették a tájékozódást, gondosan úgy elhelyezve, hogy a versenyző szemébe világítsanak). A pályán szabad volt használni a szolgálati felszerelés részét képező lámpát. A 13. ábra nincs elrontva, tényleg ennyi látszódott a pályából, vagyis szinte csak az, amit a versenyző megvilágított magának.

mini_13_sotetben.jpg

A pontos célzást nem segíti, ha az ember közben egy lámpát is tart a kezében. Lényegében vagy úgy lőttek a versenyzők, hogy csak egy kézzel fogták a fegyvert, a másik (gyenge) kézben pedig a lámpát; vagy hozzáfogták a lámpát a fegyverhez (néhányuknak ettől elakadt a fegyvere).

A biztonságos végrehajtás érdekében a bírók bevezették a lövőt az indulási helyére, ahol a fő lőirányba beállva "csak" szét kellett lőni a papírcélok elé elhelyezett agyaggalambokat. Persze hogy ne legyen ilyen egyszerű, telerakták no-shootokkal a pályát, amik a kiindulási helyről nézve takartak néhány célt, ezért 2-3 lépést előre is kellett mozogni.

Szükség is volt a biztonságra koncentrálni, mivel a kuvaiti lánycsapatból ketten, és egy szaúd-arábiai férfi is nem biztonságosan kezelte bent a fegyverét (civil szemmel nézve meglepő módon nem kizárták őket a versenyből, hanem 814 másodperc lett az idejük ezen a pályán, ami úgy jött ki, hogy a legrosszabb eredményt elérő idejéhez még hozzáadtak 100 másodpercet).

A magyarok közül ezen a pályán a legjobb eredményt Salamon Tímea érte el 44 másodperccel, őt követte Batki György 48 másodperces eredménnyel.

Sebesült-menekítés

Nagyon komoly kihívás volt néhány karcsú hölgynek a nála 15-20 kg-mal nehezebb bábu "tűzvonalból kimenekítése". A férfi versenyzők számára a feladatnak ez a fele sokkal könnyebben ment, de persze azért ők is lihegtek az erőfeszítéstől, ami elég rossz hatással van a célzás pontosságára, ennek ellenére azért előbb-utóbb mindenki sikerrel teljesítette a 14. ábrán látható pályát.

mini_14_sebesult.jpg

Minden versenyző kihasználta, hogy nem a társát kell kimenekíteni, csak egy bábút, a mart aszfalttal borított területen nem sok maradt volna a menekített tarkójából.

Börtön

Érdekes szintfoltja volt a versenynek a a 15. ábrán látható feladat, ahol a papírcélokon rabruha volt. Azt nehéz eldönteni, hogy a rácsos ablak melyik fele volt "bent" és melyik "kint".

mini_15_borton.jpg

A "rab" célokon kívül itt voltak a korábban már említett (5. ábra) egészen kis méretű fémcélok.

mini_5_meglott_femcel.jpg

Szoba

A 16. ábrán látható szépen berendezett szobának különös érdekessége, hogy egy támadó elbújt a szekrénybe, onnan kellett kilőni.

mini_16_szoba.jpg

Eredmények

Büszkék lehetünk a magyarok szereplésére a versenyen:

Női világbajnok: Salamon Tímea(2. és 17. ábra)

mini_2_noi_gyoztesek.jpg

2. helyezett: Czibrik Beatrix, 3. helyezett: Kremniczki Enikő (2.ábra)

Férfi világbajnok: Batki György (17. ábra) 2. helyezett: Radim Madernek (CZE), 3. helyezett: Marian Fedor (SVK)

mini_17_vilagbajnokok.jpg

Női bajnok csapat: Magyarország (Salamon Tímea, Czibrik Beatrix, Kremniczki Enikő, Pethő Beáta)

2. helyezett: Bahrein, 3. helyezett: Libanon

Férfi csapat 1. helyezett: Csehország, 2. helyezett: Magyarország (Batki György, Miglécz Gyula, Gombás Gábor, Földesi Lajos), 3. helyezett: Szlovákia.

USIP 2nd World Police Service Pistol Shooting Championship 2017

Előkészületek

A 2016-os évben ugyan hazánk ismét megkapta a versenyrendezési jogot, de sajnos pár héttel a verseny előtt a szervezők lemondták ezt a versenyt is (hasonlóan a Mesterlövész Világkupához).

A 2017-es évben az Egyesült Arab Emirátusok kapta a versenyrendezési jogot. Igen komolyan készültek a versenyre, és hogy megfelelő tapasztaltot gyűjtsenek, a civil magyar IPSC országos bajnokságra (ami egyben Agria Cup néven nemzetközi verseny is volt) küldtek egy népes csoportot, hogy a versenyszervezés, pályatervezés, pályaépítés terén át tudják venni a tapasztalatokat.

A 18-as ábrán láthatunk néhány résztvevőt Salgótarjánban a kb. 20 fős csapatukból.

mini_18_IPSC_versenyzok_salgotarjanban.jpg

Persze nem csak a szervezési részt tekintették meg, hanem a versenyből is kivették a részüket, a hölgyek között Salamon Tímea bajnok és az Olaszországból érkezett 2. helyezett mögött egy dobogós helyezést is elértek.

mini_19_IPSC_gyoztesek.jpg

Magyar versenyzők

Idén november 3-10. között a számos versenyző között hazánkat is képviselte 6 fő az Egyesült Arab Emirátusokban megszervezett versenyen:

Eredmények

Salamon Tímea megvédve világbajnoki címét ismét a dobogó legfelső fokára állhatott.

Batki György megközelítve 2 évvel korábbi teljesítményét egyéni ezüst érmet ért el.

A női csapatunk többi tagja is nagyon jól szerepelt, így a csapatversenyen is dobogós helyezést sikerült elérni.

A férfi csapat 5. helyezést ért el.

További fotók, videók

A képek forrása: foto.belse.hu, www.police.hu

Belme Attila